Som Nordens största flygbolag bidrar Norwegian både till ökad tillgänglighet och ökad ekonomisk tillväxt i Sverige. Utländska turister som reser till Sverige med Norwegian bidrar till en årlig ökad omsättning på över sju miljarder kronor i svenskt näringsliv. Det visar en ny rapport från analysföretaget Menon Economics. Dessa siffror skulle kunna mångdubblas med en mer flygvänlig politik.

Menon Economics har på uppdrag av Norwegian genomfört en omfattande rapport som visar de samhällsekonomiska konsekvenserna av utländska Norwegianresenärers bidrag till ökad konsumtion i Sverige under 2017.

Den inkommande turismen har stor betydelse för både svensk besöksnäring och landet som helhet. Varje år reser cirka en miljon utländska resenärer till Sverige med Norwegian. Dessa resenärer kommer främst från Norge, Storbritannien, Finland, Danmark, Spanien och USA.

7,1 miljarder kronor i ökad ekonomisk tillväxt per år och över 10 000 nya jobb skapas
Rapporten visar att utländska resenärer som flyger till Sverige med Norwegian bidrar till en ökad omsättning på 7,1 miljarder kronor per år på hotell, restauranger, turistattraktioner, transport och i butiker i Sverige. Den ökade omsättningen genererar i sin tur att över 10 000 nya arbetsplatser skapas i Sverige.

– Det är glädjande att se hur mycket våra resenärer bidrar till Sverige i form av ökad turism, ökad ekonomisk tillväxt och att många nya jobb skapas. Det finns dock betydligt större potential i Sverige. Med en beställning på ytterligare 200 nya flygplan kan vi bidra till ännu fler direktlinjer till och från Sverige. Dessutom skulle vi göra det med de mest miljöanpassade flygplanen som finns på marknaden idag, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Stockholm och Sverige är små ekonomier som är väldigt beroende av öppenhet, handel och inte minst besökande. När vi har ett företag som Norwegian som bidrar till öppenhet och att binda samman Stockholm och Sverige med omvärlden, är det väldigt viktigt. Det är viktigt för vår utveckling, för innovation och för tillväxten, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom och biträdande VD Stockholms Handelskammare.

Se video som visar hur Norwegian bidrar till ökad ekonomisk tillväxt i Sverige:

Turismnäringen är en mycket viktig tillväxtmotor för Sverige
Bra tillgänglighet till Sverige i form av bra flygförbindelser till attraktiva priser är en mycket viktig pusselbit för att öka turismen till vårt avlånga land. Goda förbindelser till och från samt inom Sverige leder inte bara till ökad turism, det leder även till att fler jobb skapas och att fler affärer görs.

– Om Norwegian hade haft överflygningsrättigheter och tillgång till samma marknader som våra konkurrenter till länder i Asien, som till exempel Kina och Japan, skulle vi kunna ge Sverige många nya interkontinentala direktlinjer. Jag hoppas att politikerna ser möjligheterna med detta så att vi kan få bidra till ännu större ekonomisk tillväxt och ännu fler jobb i Sverige, fortsätter Bjørn Kjos.

Amerikanska resenärer stannar längst och spenderar mest
Sedan Norwegian startade långdistanslinjer till USA 2013 har antalet amerikaner som reser till Sverige ökat kraftigt; från 9000 amerikaner 2013 till 125 000 amerikaner 2017. Totalt under 2017 reste 330 000 passagerare med Norwegian mellan Sverige och USA. Rapporten visar att amerikaner stannar betydligt längre i Sverige än genomsnittsresenärer och spenderar mer pengar.

———————————————————————————-

Om rapporten från Menon Economics
Analysföretaget Menon Economics har på uppdrag av Norwegian undersökt effekterna av utländska resenärer som reser till Sverige med Norwegian. Rapporten är baserad på närmare en miljon utländska passagerare som rest till Sverige med Norwegian under 2017. Menon Economics tog fram en liknande rapport för Norwegian 2016.

Sammanfattning av rapporten:

  • Utländska passagerare som reser till Sverige med Norwegian bidrar till en ökad omsättning på 7,1 miljarder kronor, per år. Samma rapport som skapades 2016 visade att Norwegians utländska resenärer bidrog till en årlig ökad omsättning på 6,5 miljarder kronor. Det har alltså skett en ökning med 9,4 procent.
  • Antalet amerikanska resenärer som flyger till Sverige med Norwegian har ökat kraftigt sedan 2013 då Norwegian började flyga till USA, från 9000 till 125 000 resenärer. Amerikanska resenärer stannar längre än genomsnittsresenären och spenderar mer pengar under sitt Sverigebesök.
  • Den ökade omsättningen bidrar i sin tur till att över 10 000 nya jobb skapas i Sverige, framför allt inom hotell- och restaurang, turistattraktioner, transport och dagligvaruhandel. Dessa siffror skulle kunna mångdubblas.
  • Med en mer konkurrenskraftig flygmarknad i Sverige och överflygningsrättigheter över Sibirienkorridoren skulle tillgängligheten till och från Sverige ock den ekonomiska tillväxten öka kraftigt.