Paddla Nordens längsta vattenväg sommaren 2018. Foto: Roger Strandberg.

Sommaren 2018 ska Niclas Bentzer och Linnea Nilsson-Waara paddla Nordens längsta vattenväg från källan i Härjedalens fjällvärld till havet utanför Göteborg. En sträcka på 731 kilometers paddling genom två länder.

Paddlingen börjar vid Kärringsjön, inne i den härjedalska fjällvärlden i Rogens naturreservat.  Där rinner vattnet vidare över gränsen till Norges tredje största sjö Femunden. Trysilelva tar vid och när den åter passerar landsgränsen blir namnet Klarälven, som slingrar sig hela vägen ner till Karlstad och Vänern. Dit paddlar paret i en kanadensare.

 – Suget efter långturer finns alltid där och längtan efter en paddling började växa rejält för några år sedan. Nu ska det äntligen bli av, säger Niclas Bentzer.

När det är dags att korsa Vänern byts kanadensaren ut till varsin havskajak som paddlas resterande sträcka genom Göta Älv ner till Göteborg och havet.

Både Linnea och Niclas har tidigare erfarenheter av att göra långa turer men det har uteslutande handlat om fjäll och för Niclas del enbart om vinter och skidor medan Linnea även har vandrat Gröna Bandet genom svenska fjällvärlden.

En torrdräkt kan vara ett viktigt säkerhetsplagg vid paddling. Foto: Roger Strandberg.

 – Vi har båda paddlat en hel del tidigare och tycker att det är ett fint sätt att umgås med naturen på, men vi är långt ifrån experter på området. Så det ska bli kul att skaffa mer erfarenheter och utvecklas, säger Linnea Nilsson-Waara.

Linnea och Niclas har båda fiske som ett stort gemensamt intresse och hoppas att kunna lura några större fiskar att nappa längs resan från fjällvärlden till havet.

Paddlingen kommer att vara varierande. Från små åar till stora sjöar och utmanande forsar.  Det är inget som avskräcker Linnea och Niclas då de ser variationen som ett välkommet och lärorikt inslag.

Turen kommer att starta helgen efter midsommar om vädret tillåter.