I Östersund och i Region Jämtland Härjedalen satsar vi på lokal matutveckling och vi jobbar även med ett internationellt projekt & utbyte genom Unesco Creative City nätverket som bidrar till utvecklingen. 2016 utsåg FN’s generalförsamling den 18 juni som ”Sustainable Gastronomy Day”. Creative Cities Network UCCN är ett projekt av UNESCO och därmed en del av FN’s system. De 26 medlemmarna i gastronominätverket, där Östersund ingår, uppmärksammar Sustainable Gastronomy Day i samarbete med Eat Art Festivalen.

Festivalen går av stapeln den 16 juni och arrangeras genom föreningen CIA – Create Imagine Act där Fabienne Theiler och Fia Gulliksson håller ihop traderna. Det blir en kulturfestival där hållbar, god och ren mat kommer att vara den drivande kraften. Över 60 deltagare inom lokala mat, musik och konst scenen ska va med och skapar en spännande dag med olika aktiviteter kring mat och hållbarhet. Projektet Creative Region of Gastronomy kommer att stå för kostnader kring utbyte med gästkockar och lokala kockar som tillsammans ska tillreda interkulturella maträtter under festivalen.

Eat Art Festivalen avslutas den 18 juni med att vi firar den internationella FN-dagen ”World Sustainable Gastronomy Day”! I hållbarhetens tecken arrangeras ett matigt seminarium för branschfolk i samarbete med Klimatråd Jämtlands län. Temat är ”Klimatsmart god mat” med frågan ”Hur får vi mer lokala råvaror på våra bord är temat”

Eat Art Festivalen är ett väldigt bra exempel på ett regionalt evenemang där vi kan nå visibilitet långt internationellt, säger Dag Hartmann, projektkoordinator för Unesco nätverket.