Leirbål på NM i speiding 2017. Foto: Lars Røraas

Til helgen skal det avgjøres hvilke av landets 30 000 speidere som er best i praktiske og teoretiske ferdigheter, i ledelse og samarbeid, og som dermed kan kalle seg norgesmestre i speiding 2018, skriver Norges Speiderforbund i en pressemelding. 

Årets NM i speiding arrangeres på Nøtterøy i Vestfold. Rundt 800 speidere mellom 10 og 16 år fra hele landet har kvalifisert seg til mesterskapet.

En rekke ulike oppgaver
Speiderne konkurrerer i patruljer (lag) som består av 4–8 jenter og gutter. I løpet av helgen skal de gjennom en rekke ulike oppgaver, både praktiske og teoretiske. Førstehjelp, byggverk, orientering og samfunnskunnskap er noen av oppgavene speiderne skal løse. Kreativitet, kunnskap og ferdigheter er avgjørende i konkurransen. Et solid samarbeid og god ledelse av patruljen er avgjørende for å nå høyt i norgesmesterskapet, og er noe av det de unge deltakerne måles på av dommerne. Mange patruljer forbereder seg til NM i lang tid, og for mange er dette et av høydepunktene i speideråret.

NM i speiding er et felles arrangement for speidere fra Norges KFUK-KFUM-speidere og Norges speiderforbund.

Fakta om NM i speiding 2018

Arrangør: Vestfold krets i Norges speiderforbund og Vestfold krets i Norges KFUK-KFUM-speidere.

Sted: Oserød skole i Færder kommune på Nøtterøy.
Deltakere: Ca. 800 speidere, fordelt på ca. 120 lag/patruljer.

NM i speiding er ikke helt ulikt andre norgesmesterskap, også her konkurrerer deltakerne, speidere mellom 10 og 16 år, i det de er best i. NM i speiding er en lagkonkurranse. NM i speiding har vært arrangert hvert år siden 1989 i ulike landsdeler, sist i Hedmark i 2017, i Buskerud i 2016 og i Rogaland i 2015.

En hel helg går med til ulike konkurranser, med en rekke tøffe oppgaver, både praktiske ute i skog og mark, og teoretiske oppgaver på konkurranseområdet. Førstehjelp, byggverk, orientering og samfunnskunnskap er noen av oppgavene speiderne skal innom. Noen oppgaver er faste hvert år, mens andre varierer og kan gi speiderne litt av en utfordring. Kreativitet, kunnskap og ferdigheter, også innen ledelse og samarbeid, er avgjørende i konkurransen. Søndag ettermiddag kåres de stolte vinnerne av dette årets NM. Vinnerpatruljen får navnet sitt inngravert på et vandretrofé, som blir stående i deres speiderhus helt fram til neste NM.

Speideren i Norge

Speideraktiviteten i Norge drives av Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere. Til sammen er vi omtrent 30 000 speidere fordelt på omtrent 750 grupper over hele landet.

 Norges KFUK-KFUM-speidere

KFUK-KFUM-speiderne er en av Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner med 12 000 medlemmer fordelt på 300 grupper over hele landet. KFUK-KFUM-speiderne arbeider for å gi medlemmene et møte med kristen tro, og bidra til ansvarsbevissthet, selvstendighet, samfunnsmessig engasjement, mellomfolkelig forståelse og respekt for naturens verdi.

Norges speiderforbund

Norges speiderforbund er en landsomfattende barne- og ungdomsorganisasjon med 18 500 aktive medlemmer fordelt på 450 speidergrupper over hele landet. Norges speiderforbunds formål er å utvikle medlemmene til selvstendighet og til å ta aktivt ansvar i samfunnet.