Levende mikroorganismer, hentet opp fra dypet av Equinors oljebrønner gjennom mange år, skal nå brukes til å lage grønn energi. Illustrasjon: Equinor Hans Kristian Kotlar leder arbeidet.

For 200 millioner år siden brøt de ned døde dinosaurer og laget olje av dem. Nå hentes disse bakteriene frem i lyset igjen og kalles til tjeneste for menneskeheten. Nå skal de spise avfall, og forvandle det til grønn energi i stedet for olje.

I en ny avtale gir Equinor selskapet Hyperthermics tilgang til unike bakterier hentet fra oljefelt og andre oljerelaterte områder. De levende mikroorganismene, som var med på dannelsen av olje for omkring 200 millioner av år siden, skal nå brukes i en ny teknologi – som lager grønn energi av vanlig avfall.

Innovasjon Norge har valgt Hyperthermics som ett av de elleve mest lovende norske selskapene som fokuserer på grønn ren energi, og skal presentere den revolusjonerende nye teknologien for internasjonale bransjeaktører, som en del av “Next Energy by Innovation Norway” på ONS i Stavanger 27. august kl 17.

I årevis har Equinor hentet opp tusenvis av ulike mikroorganismer fra sine oljerelaterte felt over hele verden. Den unike bakteriesamlingen har vært en del av et stort forskningsprosjekt for å øke oljeutvinningsgraden. Nå får selskapet Hyperthermics bruke de innsamlede prøvene for å produsere ren biogass fra avfall.

På jakt etter den perfekte kombinasjonen
– Avtalen med Equinor gir oss tilgang til en stor og variert samling av levende organismer. Dermed blir det lettere for oss å finne den mest optimale kombinasjonen av bakterier til å omdanne ulike typer biomasse til ren og fornybar energi, sier Harald Nordal, daglig leder i Hyperthermics.

Raskere prosess og mer biogass
Det norske selskapet Hyperthermics er de første i verden som bruker levende organismer som tåler høye temperaturer, til å lage fornybar energi i form av biogass. Med høyere temperatur går prosessen mye raskere, kun timer i stedet for dager – og gir betydelig mer biogass enn ved tradisjonelle anlegg.

Mikroorganismer, særlig fra havbunnen og oljereservoarer er et lite utforsket område. På én såkalt undersjøisk pipe er det anslått å være like mange individer som i regnskogen! Det er klart at her kan det oppdages mye spennende. At vi nå får tilgang på materialet som Equinor har hentet ut mange kilometer inne i jordskorpen fra sine oljebrønner, er et enormt viktig bidrag i produksjon av grønnere energi, sier Nordal.

Hans Kristian Kotlar var med på å samle inn bakterieprøver fra oljefelt over hele verden. I laboratoriet ble de mest lovende typene identifisert – nå blir samlingen brukt til å lage fornybar energi. Foto: Equinor

Tilgangen til Equinors bakteriesamlinger kan bidra til å redusere produksjonskostnadene kraftig når det gjelder å omdanne biologisk avfall til ren energi.

Grønn energi med oljeteknologi

– Det er spennende at vårt forskningsmateriale kan brukes på nye metoder for å lage fornybar energi gjennom Hyperthermics. Det et godt eksempel på at teknologi utviklet i oljeindustrien blir tatt i bruk på nye områder – og Equinor ønsker oljebrønn-bakteriene og andre oljenedbrytende mikroorganismer lykke til med sitt nye oppdrag, sier Henriette Undrum, Vice President Research & Technology i Equinor.

Hans Kristian Kotlar, tidligere seniorrådgiver i Equinor og medlem i det vitenskapelige rådet i Hyperthermics, var ansvarlig for den mikrobiell forbedret oljeutvinning teknologien (MEOR) som nå skal benyttes til produksjon av biogass.

– I min tid i Equinor samlet vi spennende prøver fra hele verden, inkludert oljebrønner. Tilbake i laboratoriet identifiserte vi de meste lovende typene. Gjennom denne avtalen med Equinor får Hyperthermics en fantastisk mulighet til å bruke denne kunnskapen og bakterieprøvene til å omdanne biomasse til fornybar energi, sier Kotlar.

Hyperthermics AS har utviklet hypertermofil omdanning av biomasse til fornybar energi. Teknologien øker produksjonskapasiteten radikalt i både nye og i eksisterende biogass produksjonsanlegg ved hjelp av levende organismer, blant annet fra varme kilder på havbunnen. Teknologien har en bred anvendelse innen energiproduksjon fra biomasser som organisk avfall, gjødsel, alger og annet – og bidrar til å øke tilgangen på ren, fornybar energi. Løsningen tar også metan ut av kretsløpet og bidrar til redusert CO2-utslipp og renere luft.