Foto: Marit Holien Synnervika utleiehytte ligger ved bredden av Femunden i Synnervika i Røros.

Den norske staten er den største grunneieren i Norge. På statens store landeiendommer ligger 800 hytter. For flere av disse hyttene følger det med både jakt og fiskemuligheter. Hyttene leies ut billig, og utleie foregår på nettsiden https://www.inatur.no/om/hytteutleie.

– Flere små hytter og koier over hele landet leies ut for en slikk og ingenting. Mange av dem ligger vakkert til med tilgang til jakt, fiske og friluftsliv, sier Torbjørn Kvien Madsen i Inatur.

I Jotunheimen kan du finne en enkel hytte til rundt 300 kroner i døgnet. For noen hundrelapper kan du leie en koselig familiehytte i Rondane. Den billigste utleiehytta hos Inatur får du for 250 kroner i døgnet og ligger i Trillemarka.

– Noen av hyttene er svært billige, mens andre koster litt mer. Men de fleste er enkle og de færreste har innlagt strøm og vann, sier Kvien Madsen.

Et kjapt søk på utleiehytter på Finn.no viser at det er vanskelig å finne en hytte å leie til under 700 kroner i døgnet i de samme områdene. Hyttene er riktignok noe mer oppgraderte.

– Mange av hyttene er rimelige fordi de er enkle koier som tidligere ble brukt som jakthytter eller som overnatting for skogsarbeidere. Disse hyttene har nå statlige organisasjoner som Statskog og Fjellstyrene gjort tilgjengelig for folk flest, sier han.

Madsen tror mange som leier hytte av Inatur setter pris på nettopp enkelheten.

– Det kan være godt å komme bort fra storbyens mas og kjas. For barna kan det være en fin opplevelse å være uten internett og skjerm i en periode, sier han.

Litt ditt

Inatur har rundt 800 hytter tilgjengelig for utleie. Mange av disse eies av staten eller statsallmenningen. Resten av hyttene leies ut av privatpersoner gjennom Inatur.

– De statseide hyttene eies jo av det norske folk. På den måten er vi alle til en viss grad hytteiere, sier Kvien Madsen.

Hyttene og koiene som leies ut ligger for det meste i skog, ved innsjøer og vann eller på fjellet.

– Noen ligger langt fra folk, andre ligger i nærheten av byer og tettsteder. Du kan booke hytta direkte på Inatur.no, sier han.